Vraag en antwoord

BVBA émiel is lid van het vragenpanel van Livios.be, het informatieplatform voor bouwers en verbouwers in België.

Ik heb thuis twee collectoren (gelijkvloers en eerste verdieping). Op de collectors zijn er automatische ontluchters. MWat is het nut daarvan? Ik weet dat het voor ontluchten is natuurlijk, maar wil het dan zeggen dat ik mijn radiatoren/ketel niet meer manueel moet ontluchten voordat de technieker ons CV-systeem gaat indienstregelen?

De automatische ontluchter op een collector dient om een eventuele luchtbel automatisch weg te werken alvorens deze de circulatie van het verwarmingswater kan beletten. Of lucht een belemmering van de vrije doorloop van het verwarmingswater zal vormen, hangt af van de plaats van de collector(en) in de gehele installatie. Om dit niet te hoeven in te schatten, wordt de ontluchter standaard op een collector geplaatst.

12/11/2018

Moeten we de afvoerbuizen van de gashaard isoleren en waarom, of waarom niet? De afvoerbuizen bevinden zich achter brandvrije platen en we hebben reeds een rol brandwerende isolatie gekocht.

Ik raad je aan om te isoleren omdat zo de warmte van de schouwbuis geen nadelige invloed heeft op de omliggende materialen. Bovendien bevordert een geïsoleerde schouwbuis de natuurlijke trek van de ganse schouw.

15/10/2018

Ik heb momenteel een gasboiler op de badkamer hangen. Ik ga deze vervangen door een elektrische boiler. Mag deze zomaar in de badkamer blijven hangen?

"Een elektrische boiler mag in de badkamer hangen mits de voorschriften van het Algemeen Reglement op Elektrische Installaties ter zake worden gerespecteerd."

18/08/2018

Wij hebben een huis gekocht en hebben tamelijk wat moeite om onze thermostaat correct in te stellen. Het is een condensatieketel met twee circuits. We hebben beneden vloerverwarming en boven radiatoren. We weten echter niet welke verwarming op welk circuit ligt om deze naar onze behoeften in te stellen. We vinden het ook niet terug in de documentatie die voorhanden is. Kan ik dit op enige manier uitvissen?

We legden jouw vraag door bij specialist Emiel Denies:

"Als er twee circuits zijn, zullen er ook twee pompen zijn. Zet uw twee thermostaten op antivries (maantje of uit). Schakel dan tien minuten later één van de twee thermostaten over op dagregime en zie welke pomp er draait.  Worden de radiatoren warm, dan is dit de pomp van de radiatoren. Zo niet, is het de pomp van de vloerverwarming."

26/11/2017

Ik heb een nieuwe boiler geplaatst. Voordien was er een geiser op mijn cv-ketel aangesloten en was er geen probleem met verhoogde waterdruk.

Ik heb al 30 jaar een drukregelaar tussen de waterleiding en mijn sanitair staan en die doet nog steeds wat die moet doen. Door de waterleidingkraan die achter de drukregelaar staat dicht te draaien, ontdekte ik dat de druk van de waterleiding niet steeg en bij het terug opendraaien wel.

Dus het is de boiler die tijdens het opwarmen van het water de druk doet toenemen. Mijn vraag is: hoe groot moet het expansievat zijn voor een boiler van 150 liter om de druk op te vangen?

"Het sanitair expansievat moet een minimum inhoud  hebben van 12 liter", zegt verwarmingsspecialist Emiel Denies.

3/06/2017

Ik overweeg om de warmtewisselaar van mijn verwarming en de wisselaar van mijn cv-combiketel te demonteren en vervolgens deze beide te ontkalken. Is dit goed zelf te doen, en met welk product doe ik dit het beste zonder schade aan te brengen?

"Dit is het best te doen als je de onderdelen correct demonteert en opnieuw monteert", zegt verwarmingsspecialist. Emiel Denies. Voorbeelden van een mogelijk product kunnen we je langs deze weg niet meegeven. 

31/05/2017

Onze woning wordt verwarmd met vloerconvectoren. Deze vloerconvectoren liggen voor de ramen. Tussen het raam en de vloerconvector is plaats om lamellen te hangen, die dan hangen in de raamopening. Als je wil dat de lamellen dus totaal niet over de vloerconvector komen, dien je lamellen te hangen in je raamopening.

Wij willen echter PVC-lamellen hangen vóór de raamopening zodat we ze vanaf het plafond kunnen hangen. Dan hangen ze echter wel gedeeltelijk boven de vloerconvector. Mag dit? Of heeft dit nadelen voor de warmteverspreiding, de veiligheid, de duurzaamheid van de lamellen of iets anders?

We legden je vraag voor aan verwarmingspecialist Emiel Denies: "Een vloerconvector verwarmt de ruimte waar hij in staat volgens een vast patroon. Als hij op temperatuur is, trekt hij de omgevingslucht aan van net boven de grond, verwarmt deze en stuwt deze omhoog richting plafond. Dit is de vrije beweging die de lucht moet kunnen maken om een maximum rendement uit de vloerconvector te halen."

"Hou rekening met dit patroon bij de plaatsing van uw PVC-lamellen. Bovendien zullen de lamellen verkleuren omwille van de hoge luchttemperatuur en vuil worden omdat de verplaatste lucht altijd een deel stof bevat."

22/05/2017

Ik woon samen met mijn echtgenoot in een woonst die ik nog geen jaar huur en de boiler is aan de bovenkant gebarsten en gaan lekken. Wie moet de rekening ervan betalen en hoelang mag de loodgieter op zich laten wachten met die herstelling?

We legden de vraag voor bij specialist Emiel Balliauw: "Over het algemeen is het onderhoud van een boiler ten laste van de huurder en eventuele herstellingen ten laste van de eigenaar. In sommige gevallen leidt dit soort van gebreken tot discussies tussen de huurder en de eigenaar over wat al dan niet tot het deel onderhoud behoort."

"In deze zaak ligt volgens mij het initiatief  bij de eigenaar die de opdracht tot herstelling dient te geven aan een loodgieter. Hoe lang de loodgieter kan wachten met deze herstelling is nergens bepaald. Mij lijkt het dat deze na ontvangst van de opdracht bij hoogdringendheid onmiddellijk zal langs komen."

17/05/2017

Ik heb momenteel een gasketel van twee jaar oud. Nu is er iemand het onderhoud komen doen en alles is perfect in orde. Een detail: volgens de onderhoudsman zou de uitlaat naar buiten toe van ijzer of dergelijke materiaal moeten zijn. Nu is dat hard plastic. Is zijn bewering juist of niet?

We vroegen het aan specialist Emiel Denies: "Ik veronderstel dat u een gasketel bezit van het condenserende type vermits deze nog maar twee jaar oud is. Bij dit type ketel dient de luchtaanzuigbuis steeds in metaal uitgevoerd te worden omwille van de brandvoorschriften ter zake."

16/02/2017

Stroomt een afvoerbuis van de wc altijd helemaal leeg tot aan de riolering, of is het normaal dat er wat blijft zitten? Het loopt altijd wel af, de wc's zijn niet verstopt. Heb de buizen 7 à 8 mm/m helling gegeven en heb boven en onder een ontluchter gezet.

Emiel Denies geeft het volgende antwoord: "Een afvoerbuis van een toilet moet leeg zijn. Daartoe moet elke afvoerbuis in een helling gelegd worden van 1 cm/m (1%). Deze helling moet in het traject constant en regelmatig zijn om stroomveranderingen te vermijden waarbij vaste stoffen zouden achterblijven en ophopen. Een te kleine helling zal verhinderen dat het water goed afloopt. Bij een te grote helling zullen vaste bestanddelen dan weer achterblijven omdat het water te snel weg loopt. Deze bestanddelen kunnen dan aankoeken en verstopping veroorzaken."

21/02/2017