Installatie / CLV systeem

CLV systemen voor appartementsgebouwen

Heb je nog een oudere verwarmingsketel in uw appartementsgebouw? Grote kans dat als er één ketel moet vervangen worden of de schouw dat u bij een CLV systeem uitkomt. Émiel BV is uw verwarmingsspecialist voor CLV systemen in Antwerpen.

De regelgeving wordt steeds strenger met het oog op energie-efficiëntie en veiligheid en CLV-systemen zijn daar één van de zaken die u als particulier tegenkomt bij het op zoek gaan naar een nieuwe ketel of schouw voor uw appartement.

Bij collectieve verwarmingsinstallaties, zoals in appartementsgebouwen benut u één gemeenschappelijk kanaal voor zowel de afvoer van verbrandingsgassen als de toevoer van verse lucht. De integratie van verwarmingsketels in deze configuratie versterkt de energie-efficiëntie en het comfort voor bewoners aanzienlijk. 

Laten we eens kijken naar de werking, voordelen en implementatie van CLV systemen in de context van appartementsgebouwen.

Wat is een CLV Systeem?

CLV staat voor: Combinatie Luchttoevoer en Verbrandingsgasafvoer. Het 'combineren' in CLV duidt op de gecombineerde functie van één kanaal dat zowel als afvoer van rookgassen als toevoer van verse lucht dient. 

Een CLV systeem gebruikt een concentrisch kanaal om verbrandingsgassen veilig af te voeren en verse lucht aan te voeren naar gesloten verwarmingstoestellen, zoals HR ketels, binnen een appartementsgebouw. 

Het CLV-systeem is bijzonder geschikt voor appartementsgebouwen waarbij meerdere verdiepingen en appartementen gebruikmaken van centrale verwarmingssystemen. 

Voordelen van CLV Systemen

De implementatie van een CLV systeem in appartementsgebouwen biedt meerdere voordelen:

  • Energie-efficiëntie: Door de integratie van hoogrendementsketels, die gebruikmaken van condenserende technologie, wordt de warmte uit rookgassen effectief hergebruikt, wat leidt tot lagere energiekosten en een kleinere ecologische voetafdruk.
  • Veiligheid: Het concentrische kanaal zorgt voor een gescheiden afvoer van potentieel schadelijke rookgassen en de toevoer van verse lucht, waardoor het risico op koolmonoxidevergiftiging aanzienlijk wordt verkleind.
  • Compactheid: Door het gebruik van kleinere diameters in de kanalen, kunnen CLV systemen ruimtebesparend worden geïnstalleerd, wat vooral in dichtbebouwde stedelijke gebieden een groot voordeel is.

Installatie van CLV Systemen

De keuze voor een CLV systeem begint bij het ontwerp van een nieuw of de renovatie van een bestaand appartementsgebouw. Het systeem vereist een zorgvuldige planning om te zorgen voor optimale prestaties en veiligheid. Essentiële aspecten omvatten:

  • Keuze tussen Onderdruk en Overdruk: Afhankelijk van de specifieke behoeften en de configuratie van het gebouw, kan worden gekozen voor een onderdruk- of overdruksysteem. Overdruksystemen, met hun terugslagklep, voorkomen de terugstroom van rookgassen, terwijl onderdruksystemen traditioneel zijn en gebruikmaken van natuurlijke thermische trek.
  • Integratie van HR Ketels: Het combineren van CLV systemen met hoogrendementsketels biedt een efficiënte en duurzame oplossing voor verwarming en warm water. Deze ketels vereisen echter specifieke configuraties om optimaal te functioneren binnen een CLV systeem.
  • Aanpassingen voor Verschillende Verdiepingen: Het ontwerp van het CLV systeem moet rekening houden met de behoeften van verschillende verdiepingen binnen het appartementsgebouw, waarbij zowel de afvoer van rookgassen als de aanvoer van verse lucht optimaal wordt geregeld.

Renovatie en Onderhoud

Voor bestaande appartementencomplexen kan de renovatie naar een CLV systeem een aanzienlijke verbetering betekenen in termen van energie-efficiëntie en veiligheid. Dit vereist echter een grondige inspectie van bestaande schachten en kanalen om te bepalen of deze geschikt zijn voor aanpassing of volledige vervanging. Onderhoud is cruciaal om de optimale werking van het CLV systeem te waarborgen, inclusief regelmatige inspecties en reiniging om verstoppingen en corrosie te voorkomen.

Conclusie

CLV systemen vertegenwoordigen een geavanceerde oplossing voor de uitdagingen van moderne verwarming in appartementsgebouwen. Door de efficiënte afvoer van verbrandingsgassen en aanvoer van verse lucht te combineren met de voordelen van HR ketels, bieden deze systemen een veilige, energie-efficiënte en duurzame optie voor appartementsgebouwen. 

Met de juiste planning, implementatie en onderhoud kunnen CLV systemen een belangrijke bijdrage leveren aan het wooncomfort en de veiligheid van bewoners, terwijl ze tevens bijdragen aan de verduurzaming van de gebouwde omgeving.

Als gecertificeerde installateur verzorgen wij de installatie en het onderhoud voor uw CLV-systeem in de ruime Antwerpse regio. Contacteer ons voor een plaatsbezoek en offerte op maat.