Nazorg / Onderhoud zonneboiler

Onderhoud zonneboiler

Heb je een zonneboiler en ben je op zoek naar een onderhoudstechnicus in regio Antwerpen? Émiel bv heeft jarenlange ervaring en doet onderhoud van alle types en merken!

Contacteer Émiel bvba om jouw onderhoud te plannen.

Hoe vaak moet ik onderhoud doen?

In normale omstandigheden heeft je zonneboiler een levensduur van 20 jaar tot 30 jaar. Het is dus niet onlogisch dat er af en toe onderhoud nodig is aan de installatie.

In tegenstelling tot verwarmingsketels is een onderhoud niet verplicht door de overheid. Maar om de terugverdientijd van je zonneboiler installatie te garanderen houd je best je rendement zo hoog mogelijk. De levensduur zal toenemen bij regelmatig onderhoud door een ervaren loodgieter.

Daarnaast zijn er soms ook garanties gegeven door de installateur die nazicht vereisen (fabricage fouten, gratis vervangen van defecte onderdelen, etc ...). Kijk dus zeker hoe vaak je onderhoud moet doen om uw garantie niet te verliezen.

Wat kan je zelf nakijken?

Er zijn altijd bepaalde dingen die je zelf kan nakijken die je een indicatie geven of jouw zonneboiler naar behoren werkt en of je eventueel iemand met expertise moet inschakelen.

Visuele controle

Heb je een systeem onder druk, controleer dan regelmatig de druk die wordt aangegeven door de installatie. Een goed gedimensioneerde installatie heeft een druk die hoger is als 2 bar. Ook in de winterperiode.

Kijk ook af en toe na of er geen lekken zichtbaar zijn. In een zonneboiler onder druk zit glycol, een antivries middel. Bij een lek zal je altijd sporen vinden van uitgedroogde glycol. Bij overdruk zal je ook sporen van glycol verlies vinden bij het daarvoor geplaatste opvangvat.

Doe daarnaast ook een visuele controle van de thermische isolatie van de buitenleidingen. Vogels durven daar wel eens stukjes uit te bijten voor nesten te bouwen.

Samenwerking met je centrale verwarming

Een zonneboiler is meestal verbonden met je centrale verwarming. In een ideale situatie springt deze laatste alleen bij wanneer je zonneboiler niet genoeg warm water kan leveren.

Logischerwijs gebeurd dit onder normale omstandigheden alleen in de winter. Dan valt er minder licht op je zonnecollectoren en verbruik je meer warm water aangezien je verwarming ook aan staat.

Wanneer je cv ketel bijspringt wordt geregeld door een sturing en deze moet uiteraard goed zijn ingesteld voor een optimale werking. Houd dus goed in het oog dat je zonneboiler voorrang krijgt op je verwarmingsketel. Schakel je verwarmingsketel desnoods uit in de zomermaanden.

Reinigen van de collectoren

Het rendement van je zonneboiler is het hoogst wanneer je zonnecollectoren niet worden afgeschermd van zonlicht. Stof, vogeluitwerpselen, mos of dode bladeren, ze zorgen allemaal voor een daling in rendement.

Je zonnepanelen af en toe reinigen is dus zeker een goeie zaak! Enkele tips:

  • Reinig je panelen in de herfst en/of de lente. In de zomer is er meestal zonlicht genoeg, maar in de tussenseizoenen kan een propere collector het verschil maken tussen genoeg warm water of overschakelen op je cv ketel.

  • Reinig de panelen 's morgens vroeg. Dan zijn de zonnecollectoren nog koud en voorkom je een thermische schok die tot beschadigingen kan leiden.

Wat houd onderhoud in?

Controle van de plaatsing, pomp, de afdichtingen, de afsluiters, expansievat

Elke zonneboiler installatie bestaat uit verschillende onderdelen die af en toe eens moeten nagekeken worden. Alles hangt af van de installatie zelf en de specifieke toepassing. Algemene dingen die nagekeken worden:

  • Zijn de afdichtingen nog goed of loop je in de nabije toekomst risico op een lek.

  • Is er kalkaanslag die dient verwijderd te worden?

  • Werkt de pomp nog naar behoren

  • Is er roestvorming of verwering op de hechtingspunten

  • Staan de instellingen van de sturing nog hetzelfde als tijdens de installatie

Controle vulvloeistof

In het primaire circuit van een zonneboiler installatie loopt een vloeistof die warmte van de zonnecollectoren naar het voorraadvat brengt.

Deze vloeistof kan doodgewoon water zijn, maar vaak gaat het om water met glycol. Dit is een antivriesmiddel dat je zonnecollectoren beschermt bij strenge vriestemperaturen.

Bij een onderhoudsbeurt controleren we of de water-glycol vloeistof bruin, geel of stroperig is. Dan is ze aan vervanging toe. Ook controleren we de pH waarde van de vloeistof. Is deze lager dan 8, vervangen we het product.

Installatie ontgassen

Net zoals je bij andere types van verwarmingsinstallaties ook moet ontluchten, is het belangrijk voor het rendement van je zonneboiler om deze gasvrij te houden.

Gasvorming in je zonneboiler is een gevolg van oververhitting. Het glycolmengsel zal zich boven een bepaalde temperatuur splitsen in verschillende stoffen. Na afkoeling ontstaan daardoor twee fases. Een vloeistoffase en gasfase.

Gasvorming wijst vaak op een slecht drukbehoud, maar kan ook betekenen dat de vulvloeistof aan vervanging toe is. De installateur zal de nodige metingen doen om het probleem op te sporen.

Nadat het gas verwijderd is, moet er terug voldoende druk op het systeem gezet worden.

Combineer toestellen met een onderhoudscontract.

Een zonneboiler is een relatief onderhoudsarm systeem. En zelfs als er een ingreep nodig is, is deze niet bijzonder tijdsintensief. Daarom dat het best is om je onderhoudsbeurt te combineren voor verschillende toestellen.

Heb je een gasketel die jaarlijks nagekeken moet worden? Of een warmtepomp die nazicht vereist? Bij Emiel BVBA hebben we de expertise om verschillende technische installaties te combineren. Emiel BVBA doet daarnaast onderhoud alle merken!

Met een onderhoudscontract houden we je tijdig op de hoogte wanneer het tijd is voor een volgende onderhoud. Je hoeft je dus nergens zorgen over te maken. 

Contacteer ons om een onderhoudscontract af te sluiten!