Nazorg / Proactief Onderhoud gasketels

Onderhoud gasketel Antwerpen

Verplicht onderhoud van uw verwarmingsketel

Bent u op zoek naar een loodgieter of installateur voor het onderhoud van uw verwarmingsinstallatie in regio Antwerpen? Émiel bv is erkend installateur en voert voor vele klanten het onderhoud van de gasketel uit in het volste vertrouwen.  

Contacteer Émiel bvba om jouw ketelonderhoud te plannen.
gasketel onderhoud Antwerpen door Émiel BV

Waarom is periodiek onderhoud belangrijk? 

Uw gasketel laten onderhouden is iets wat veel mensen vergeten. Zolang je centrale verwarming goed functioneert denken ze er niet teveel bij na. Toch zijn er verschillende redenen om een tweejaarlijks onderhoud van je cv ketel te doen. 

Zuiniger en ecologischer 

In een gasketel zit een gasbrander. Deze verbrandt het gas en creëert zo de warmte die je nodig hebt om je warm water of ruimtes te verwarmen. Na verloop van tijd wordt deze brander echter vuil en dit kan leiden tot een verlaagd rendement. Het is dus aangewezen om je gasbrander regelmatig te reinigen en/of te vervangen indien nodig. Een goed onderhouden gasketel haalt dus een hoger rendement. Hij verbruikt ongeveer 8 tot 10% minder en dat voel je direct aan je portemonnee. Goed onderhoud is daarnaast ook een ecologische maatregel. Een hoger rendement betekent namelijk minder CO2 uitstoot. 

Minder risico op pannes en langere levensduur 

Je gasketel is een werkpaard. Hij zorgt voor die warme douche en een warme woning in de winter. Je rekent er een heel jaar op. Er is niets zo vervelend om zonder warm water of verwarming te vallen als je ze echt nodig hebt. Onderhoud aan je gasketel zorgt voor een optimale werking van je systeem. Dit zorgt dat het risico op storingen 5 keer lager ligt. Een optimaal werkende gasketel heeft uiteraard ook een langere levensduur. Hierdoor stel je de aanschaf van een nieuwe ketel enkele jaren uit. Op lange termijn kan je er dus heel wat geld mee besparen. 

Wettelijk verplicht

Heb je een gasketel dan moet je voldoen aan enkele wettelijke verplichtingen in Vlaanderen. Een tweejaarlijks onderhoud moet uitgevoerd worden door een erkend 'technicus gasvormige brandstof'. Die levert een 'reinigings- en verbrandingsattest' af waarop de naam, het erkenningsnummer en de handtekening van de technicus staat. Elke huiseigenaar moet de laatste 2 attesten bewaren. Elke huurder moet een kopie van het attest bezorgen aan de huiseigenaar. Beschikt u niet over deze attesten kan dit worden gezien als milieumisdrijf en daar kunnen boetes tegenover staan. Het kan ook invloed hebben op je brandverzekering.

loodgieter antwerpen emiel onderhoud gasketel

Wat is inbegrepen in een onderhoud? 

Bij een onderhoud starten we met de algemene controle van de verwarmingsketel. We reinigen de brander en de primaire warmtewisselaar en doen een rookgasanalyse. Vervolgens controleren we de waterdruk. Zo sporen we beginnende lekken op. 

We melden welke onderdelen slijtage vertonen en gaan eventueel over tot preventieve vervanging om toekomstige storingen te vermijden. Dit gebeurt uiteraard in samenspraak met de klant. 

Daarnaast geven we ook advies over de instellingen van je ketel en doen we enkele, bij wet verplichte, metingen zoals de verluchting van het stooklokaal, de aanvoer van verbrandingslucht en de verbrandingswaarden. 

Wanneer alles in orde is, wordt het reinigings- en verbrandingsattest opgemaakt.

gasketel onderhoud antwerpen techniek

Émiel BV is erkend technicus 

Émiel BV is gecertificeerd als erkend vakman onder het kwaliteitslabel Cerga voor het installeren en onderhouden van elk type aardgastoestel. Hij is gespecialiseerd in centrale verwarming op gas en volgt op geregelde tijdstippen technische bijscholing om up-to-date te blijven. 

Zo bent u ook verzekerd dat je installatie gebeurt volgens de laatste inzichten, reglementeringen en normen. Een onafhankelijke instantie controleert elk jaar ons werk als voorwaarde om het label te krijgen en te houden. 

De voordelen van uw erkend aardgasinstallateur: 

  • Advies over het type installatie 
  • Advies voor de keuze van toestellen 
  • Het uitvoeren van de installatie  

Als gecertificeerd installateur mogen wij je gasmeter onmiddellijk openstellen. Er is geen bijkomende controle nodig, dit is niet alleen sneller maar ook goedkoper (je spaart de kost van de controle uit)  

emiel bv erkend technicus cerga aardgasketel onderhoud

Émiel BV onderhoud ook ventilatiegasbranders (GII) 

Bij ventilatiebranders bevinden de branders zich aan de buitenkant van de installatie. Brandstof en verbrandingslucht worden apart aangebracht in de verbrandingsruimte. Daar worden ze door een ventilatiesysteem onder druk gezet in de brander zelf. 

Ze worden vaak gebruikt in industriële boilers/ketels, gasturbine-installaties en stoomgeneratoren met warmteterugwinning in installaties met gecombineerde cyclus. Ook in appartementsgebouwen of grotere bedrijven vind je ventilatiebranders terug.

onderhoud ventilatiegasbranders GII gecertificeerd installateur

Speel op zeker met een onderhoudscontract 

Je gasketel laten onderhouden is een wettelijke verplichting. Maar je moet eraan denken natuurlijk. Je hebt al zoveel aan je hoofd. Geen nood! Met een onderhoudscontract houden we je tijdig op de hoogte wanneer het tijd is voor een volgende onderhoud. Je hoeft je dus nergens zorgen over te maken. 

Contacteer ons om een onderhoudscontract af te sluiten.

thermostaat

Veelgestelde vragen 

In welke regio zijn jullie actief? 

Émiel BV bevindt zich in de regio Antwerpen. We helpen je graag in Antwerpen en de randgemeenten Ekeren, Merksem, Deurne, Borgerhout, Berchem, Wilrijk en Hoboken.

Kunnen jullie alle merken van gasketels onderhouden? 

Ja, onder het kwaliteitslabel Cerga zijn we als vakman gecertificeerd voor het installeren en onderhouden van elk type aardgastoestel. 

Wat is het beste moment voor het onderhoud? 

Het onderhoud van je gasketel wordt het best uitgevoerd bij warm weer. Het voorjaar of in de zomer zijn dus de ideale momenten. In het voorjaar hebben techniekers meestal meer ruimte in hun agenda en kun je eenvoudiger een afspraak maken op een dag die jou goed uitkomt. 

Daarnaast wil je je toestel tegen de herfst uiteraard in perfecte staat en heb je minder kans op een defect in de winter wanneer je centrale verwarming op volle toeren draait. 

Hoe vaak is onderhoud verplicht? 

Onderhoud van een gasinstallatie is tweejaarlijks verplicht. 

Ik heb een technisch probleem. Doen jullie spoedinterventies? 

Ja hoor, heb je een dringend probleem, wij zijn er voor je! Geeft je cv ketel een storing of is er een herstelling nodig, niet aarzelen om contact op te nemen. Ook voor een dringend onderhoud zijn we beschikbaar. 

Wat moet ik weten over de overschakeling van 'arm' naar 'rijk' gas?

In België worden twee soorten aardgas gebruikt: Arm en rijk gas. Arm gas is afkomstig uit het noorden van Nederland, bevat stikstof en is laagcalorisch. Rijk gas is afkomstig van oa Noorwegen, het Verenigd Koninkrijk, Rusland en Qatar, het bevat geen stikstof en is hoogcalorisch. 

Het concrete verschil is dat je een groter volume arm gas moet verbranden om dezelfde energie op te wekken. 

Voor de consument is er echter weinig verschil, je betaalt tenslotte niet per volume maar per geleverde energie. Huidige gasketels (tenzij je ketel van voor 1978 dateert) zijn uitgerust om zowel met arm als rijk gas te werken. 

Wie moet het onderhoud uitvoeren, huurder of verhuurder? 

Bij het plaatsen van een nieuwe verwarmingsketel moet de initiële check gebeuren door de verhuurder. Ook moet het onderhoud van de cv ketel goed zijn uitgevoerd voor het eerste gebruik door de huurder. 

Als na een keuring blijkt dat het toestel niet volgens de normen functioneert, is het aan de verhuurder voor aanpassingen te doen en daarna een bewijs van herkeuring te voorzien. 

Regelmatig onderhoud is de verantwoordelijkheid van de huurder, tenzij er hiervan afgeweken wordt in het huurcontract. Deze afwijking is in de praktijk vrij gangbaar. De huurder is in dat geval verantwoordelijk voor de onderhoudsbeurt. Het reinigings- en verbrandingsattest moet door de huurder aan de verhuurder bezorgt worden. 

Moet ik mijn schoorsteen laten kuisen? 

Nee, normaal gezien moet een schoorsteen niet gekuist worden bij een gasketel. We doen tijdens het onderhoud metingen om zeker te zijn.