Is het plaatsen van vloerisolatie rendabel ?

Naast de muren, het dak en de ramen is het ook belangrijk om je vloer degelijk te isoleren. 

  • Langs de vloer gaat er ongeveer 25 % van de warmte verloren. 
  • Ook zal een niet-geïsoleerde vloer een koudestraling veroorzaken die het comfort vermindert. 
  • Uit onderzoek blijkt dat slechts bij één vierde van de woningen de vloer geïsoleerd is en dit vooral in het segment van de bestaande woningen. 

Vandaar een toelichting qua prijs, soort, teugverdientijd en subsidies voor vloerisolatie.

Het oog van de verwarmingsspecialist

Wat mij opvalt is dat er in eensgezinswoningen van 15 jaar en ouder geen of nauwelijks vloerisolatie is geplaatst bij de opbouw. Deze woningen staan op een fundering met een verluchting en/of een kelder. Een ideale techniek om het plafond van die verluchting of kelder te isoleren is gebruik te maken van PUR(polyurethaan)-schuim. Dit schuim bestaat uit twee componenten die zich in een tijdspanne van vier seconden omvormen tot een duurzame isolatielaag die vochtdicht, naadloos en schimmelwerend is en een brandweerstand heeft van één uur. Vloerisolatie is een leuk extraatje voor uw rendement bij de verwarmingsrenovatie.

PUR-schuim heeft, van de courant gebruikte materialen, de hoogste isolatiewaarde per cm wat betekent dat je met 5 cm isolatie reeds de grens voor overheidssubsidie bereikt. (zie grafiek)

Is het plaatsen van vloerisolatie rendabel ?

Rendabiliteit

Voor een eensgezinsrijwoning neem ik een gemiddeld jaarverbruik voor verwarming van 35.000 kWh per jaar. Wat een jaarfactuur geeft van 1.664 € of een kost van 0,05 €/kWh. De kost voor het leveren en plaatsen van 5 cm PUR-isolatie met een R van 2 m2K/W bedraagt 16,11 €. Voor de vloeroppervlakte van 90 m² , liggend boven de verluchting, van onze eensgezinsrijwoning komt dit in totaal op 1.450 €. Als we dan een energiebesparing realiseren van 25% op jaarbasis op onze aardgasfactuur geeft dit een besparing van 416 €. (Alle prijzen incl.B.T.W.)

Terugverdientijd is 3,5 jaar!! Zonder de premies en de fiscale tussenkomst mee te rekenen.

Volgens mij een zeer verantwoorde investering in je comfort en energiebesparing.

Contacteer ons voor een offerte en advies ivm vloerisolatie.